Hírlevél feliratkozás
Fórum belépés
Felhasználónév
Jelszó
 
Pánikbetegség tünetei
2023-03-30 tovább >>
A pánikbetegség 11 leggyakoribb tünete
2019-12-05 tovább >>
Cikk
 
A pánikbetegség 11 leggyakoribb tünete
2019-12-05
Nyomtatható változat!

A pánikbetegség diagnózisához egy hónap alatt legalább 4 pánikroham szükséges. Egy-egy pánikroham során legalább 4-5 tünetnek kell fennállnia az alábbiakban felsorolt tünetekből.

 A pánikbetegség tünetei

 

A pánikbetegség lényege a rohamokban jelentkező szorongás (pánikroham) ismétlődése olyan helyzetekben, amikor semmilyen objektív veszély nincs. A meghatározó tünetek egyénről egyénre változnak, a tünetek változatos kombinációban jelentkeznek. A leggyakrabban fellépő tünetek az alábbiak:
- hirtelen fellépő gyorsabb szívdobogás
- mellkasi fájdalom
- fulladásérzés, gombóc érzés a torokban
- szédülés,
- izzadás,
- remegés
- zsibbadás a test különböző részein
- a valóság elvesztésének az érzése
- halálfélelem
- a kontroll elvesztésétől,
- illetve a megőrüléstől való félelem.
Bár objektív veszély nincs, a pánikbetegségben szenvedõ ember szubjektív veszélyhelyzetet él meg. Bizonyos tüneteket, pl. autópályán eltávolodást, lépcsõzés közben szaporább szívmûködést, stb. "katasztrófa értelmezéssel" veszélyesnek minõsít és a szervezet ennek a veszélyhelyzetnek megfelelõen produkál testi tüneteket. Ezek a pánikrohamok. 
Mivel a pánikrohamok során fellépõ tüneteket akaratlagosan is befolyásolni tudjuk, ezeknek a készségeknek az elsajátítása történik az antipánik órák keretében. Ezáltal a páciens visszaszerzi önbizalmát, függetlenségét azáltal, hogy maga is képes megszûntetni pánikrohamait, kontroll érzete nõ.
A katasztrófa értelmezések tettenérése és módosítása, gyökereinek feltárása pszichoterápia keretében történik.
A pánikrohamok rendszerint csak néhány percig tartanak, de előfordulási gyakoriságuk egyénenként változik. A pánikbetegség diagnózis felállításához egy hónap alatt számos pánikrohamnak kell előfordulnia. Két pánikroham között relatíve alacsony a szorongás szint, azonban a pánikrohamot gyakran követi állandó félelem a következő roham bekövetkezésétől, emiatt a pánikbetegek igyekeznek elkerülni azokat a helyeket, ahol a rohamok bekövetkeztek. Ez súlyos esetben akár odáig vezet, hogy a beteg nem hagyja el a lakását, vagy csak kisérővel mer közlekedni. Gyakrabban főleg a tömegközlekedési járműveket, bevásárló központokat, tömeget kerülik el. Ennek a mindennapi életre való kihatása súlyos probléma a beteg számára, mert akadályozza a mindennapi életvitelben, közlekedésben, vásárlásban, munkábajárásban.
A pánikbetegség egyéb szorongásos betegségekkel is ötvöződhet. Ha a pánikrohamok között is magas a szorongás szint, akkor generalizált szorongással társul. De pánikroham előfordulhat depresszió vagy fóbiák kisérő tüneteként is. A leggyakoribb kombináció a pánikbetegség agorafóbiával, amikor a fentebb említett elkerüléses tünetek válnak egyre hangsúlyosabbá.

 

 

Terápiás lehetőségek pánikbetegségben

 

Antipánik óra:

Légzéskontroll és progresszív relaxáció elsajátítása egyéni terápia formájában. Célja a relaxációs készség kifejlesztése, a pánikroham oldásának elsajátítása. Az egyéni reakcióktól függően néhány alkalom javasolt.

 

Feltáró jellegû egyéni terápiák:

– szupportív (támogató) terápia
– kognitív- és viselkedésterápia
– analitikusan orientált terápia
– autogén tréning
– szimbólumterápia

– hipnoterápia

 

Gyógyszeres terápia:

Gyógyszeres kezelés elindítását akkor javasoljuk, ha a tünetek kifejezetten erõsek, a mindennapi tevékenységet jelentõsen akadályozzák, beszûkítik.

Ha csak gyógyszeres kezelésben részesül a páciens, a kontroll vizsgálatok havi, kéthavi gyakorisággal történnek.

A pánikbetegség gyógyszeres kezelésében a szakmai irányelveknek megfelelő gyógyszeres terápiákat alkalmazzuk.

 

A Pszichocentrum célkitűzése, hogy minél teljesebb gyógyuláshoz segítse a pánikbetegséggel küzdő pácienseket, ezért a gyógyszeres kezelést csak a lehető legrövidebb ideig javasoljuk, mellette, illetve helyette pszichoterápiás megoldásokat ajánlunk az egyéni tünetek és az egyéni teherbírás figyelembevételével.

 

Az egyes kollégák bemutatkozásaiban tájékozódhat arról, milyen módszerrel dolgoznak a pánikbetegség gyógyítása terén.

 

 

Cikkek Küldje el ismerősének
 

Cím: Budapest, XIII. ker. Véső u. 6.
Telefon: 06-30-460-1510
E-mail: info@pszichocentrum.eu
2008 © PSZICHOCENTRUM · Minden jog fenntartva!
4brainz - webdesign & development